Jouko Raivio
Jouko Raivio Etusivu Jouko Raivio Jouko Raivio Jouko Raivio
Kirjat
Kolumnit
Biografia
Suosikit
joukoraivio@hotmail.com joukoraivio@hotmail.com
  Yövuoro

Historialliset dekkarit


Kirjoitettu yhdessä Kirsti Mannisen kanssa


Punavuoren keisarinnaPunavuoren keisarinna
Salapoliisiseikkailu 1880-luvun Helsingissä.
Otava 1990. ISBN 951-1-11552-9 (sid.)

Rautatie on avattu Helsingistä Hämeenlinnaan! Valtiopäivät kokoontuvat jälleen! Kaivohuoneella soittaa sokea saksalainen klarinetisti ja Esplanadin puistoon rakennetaan uutta, uljasta Kappelia. Punavuorilta Pitkänsillan taakse ulottuu toisenlainen Helsinki. Gehennassa, Vihreässä Villassa ja pahamaineisissa Antipoffin vuokrakasarmeissa juodaan, naidaan ja pelataan elämän korteilla suurin panoksin.

Tarkkasilmäinen opettajaneiti Matilda Ehrström ja hänen vilpitön mutta kovaonninen sekkupoikansa, lainopin ylioppilas Johannes Calonius, joutuvat 1860-luvun Suomessa keskelle seikkailua, kahden erilaisen Helsingin välimaastoon, missä murhaaja liikkuu kuin kotonaan. Miksi kauniin ilotytön täytyi kuolla? Mitä tapahtui Järvenpään asemalla? Kuka on Punavuoren keisarinna?
 
 
 
Jumalan ruoskaJumalan ruoska
Salapoliisiseikkailu suurten nälkävuosien ajoilta.
Otava 1991. ISBN 951-1-11971-0 (sid.)

Johannes Calonius, tuo lavealle tielle kovin helposti lipsahteleva ylioppilas, ja opettajaneiti Matilda Ehrström selvittävät elämän ja kuoleman kysymyksiä pienessä keskisuomalaisessa maalaispitäjässä. Nälkätalvena 1868 kuolema tyhjentää sisä-Suomen torpat ja kylät. Kerjäläisten, tautien ja kaikenlaisen hädän kintereillä liikkuvat myös murhamiehet ja keinottelijat.

Armottomissa oloissa kamppailevaa Pirttisalmen pitäjää kohtaa uusi vastoinkäyminen, kun seurakunnan nuori kappalainen katoaa salamyhkäisesti eikä Venäjältä ostettua hätäviljaa kuulu. Onko kaiken takana Jumalan ruoska? Mikä on synnin palkka, joka viattomilla maksetaan?
 
 
 
Ruumisvaunut BulevardillaRuumisvaunut Bulevardilla
Salapoliisiseikkailu vuoden 1869 Suomessa.
Otava 1992. ISBN 951-1-12397-1 (sid.)

Vanha tuttavamme lainopin ylioppilas Johannes Calonius on saanut tilapäistoimen prokuristina Stenforsin paperiruukin konttorissa. Mutta miten onnistuu kirjanpito, kun lukuun on otettava ylimääräinen ruumis - ja murhaajaksi epäillään Johannesta? Eletään vuotta 1869, jolloin Suomen metsistä vuollaan vihreää kultaa keinoja kaihtamatta.

Minkälainen keitos kiehuu Stenforsin ruukin paperitehtaalla? Kuka kulkee kuivin silmin ruumisvaunujen jäljessä? Johanneksen on turvauduttava taas serkkuunsa, opettajaneiti Matilda Ehrströmiin, ennen kuin mutkikas rikosvyyhti on selvitetty.
 
 
 
Murha MonrepoossaMurha Monrepoossa
Salapoliisiseikkailu Viipurissa heinäkuussa 1871.
Otava 1993. ISBN 951-1-12793-4 (sid.)

Kuka tahansa voi kadota laivamatkalla, mutta professori Morettin oopperaseurueen jäsen ei ole kuka tahansa. Vanha tuttavamme, lainopin ylioppilas Johannes Calonius, on jälleen pahemmassa kuin pulassa. Hänet temmataan keskelle dramaattisia tapahtumia Suomenlahden myrskyisillä vesillä, ja tapahtumat huipentuvat Monrepoon puistossa Väinämöisen patsaan juurella.

Mitä salaisuuksia vanha herraskartano kätkee mahtavan julkisivunsa taakse? Kuka on Monrepoon huvimajoissa vaaniva murhaaja, jonka paljastaminen tuottaa vaikeuksia jopa nokkeluudestaan tunnetulle opettajaneiti Matilda Ehrströmille.
 
 
 
Kuolema ylioppilastalollaKuolema ylioppilastalolla
Salapoliisiseikkailu Helsingissä syystalvella 1872.
Otava 1994. ISBN 951-1-134409-4 (sid.)

Ystävämme Johannes Calonius on saanut palata juridiikan opintojensa pariin Keisarilliseen Aleksanterin Yliopistoon. Ilmassa on mielenosoituksen tuntua, kun osakunnat kokoontuvat Ylioppilastaloon viettämään Runebergin, Snellmanin ja Lönnrotin yliopistoon tulon 50-vuotisjuhlia.

Pohjalaisten joukossa istuva Calonius vilkuilee ahkerasti nuorta kaunotarta, joka Matilda Ehrströmin vieressä nojailee lehterin kaiteeseen. Neiti Åströmin tiedetään valmistautuvan akateemisiin opintoihin yksityisesti. Naiset poistuvat yhdeltätoista, ja hillittömiksi äityvissä juomingeissa myös fennomaanit ja ruotsinmieliset ottavat yhteen. Kohtalokkaaksi tilanne muuttuu seuraavana aamuna, kun kohmeloinen Johannes löytää vierestään kiivaan ruotsinmielisen dosentin ruumiin...
 
 
 
Stenvallin tapausStenvallin tapaus
Salapoliisiseikkailu vuoden 1873 Helsingissä.
Otava 1995. ISBN 951-1-13845-6 (sid.)

Tammikuussa 1873 siunataan Tuusulassa haudan lepoon entinen ylioppilas Aleksis Stenvall. Myös Johannes Calonius haluaa olla saattamassa opiskelutoveriaan. Matilda Ehrström lähtee orpanansa mukaan enemmän uteliaisuudesta kuin arvonannosta.

Aleksis Kiven nimellä kynäillyt tunnetaan lähinnä ruokottamasta romaanistaan, jossa seitsemän miestä vain ryyppää ja kiroilee. Johannes ja Matilda joutuvat ratkaiseviin rooleihin murhapelissä, jota käydään Arkadia-teatterin kulisseissa ja Helsingin seurapiireissä. 


© Jouko Raivio web design :: delonet